2011. július 25., hétfő

Zell am See, 1 nap - Werfen jegbarlang


Mar reggel fel 7-kor felebredtunk, nem sikerult hosszabban aludnunk. Egy kicsit heveresztunk meg az agyban, majd kb 8 korul lementunk reggelizni. A reggeli a szokasos kontinentalis reggeli volt, csupa finomsaggal. Mivel ma sem igerkezett igazan jo ido, ugy gondoltuk, hogy ma Hallstadt-ba megyunk a sobanyat megnezni, ott nem erdekes ha esik. Vegulis a hazineni javasolta, hogy ne menjunk ilyen messzire, kb 50 km-re van Europa legnagyobb jegbarlangja, oda csak 1 orat kell autozni. Mivel ez is jol hangzott ugy dontottunk ezt valasztjuk inkabb.
Szoval jo melegen feloltoztunk, mivel a barlangban varhatoan eleg hideg lesz, ezutan nekiindultunk. 
Elso utunk termeszetesen a tavaly talalt jatszoterre vezetett es itt jol kihintaztuk, csuszkaltuk, porogtuk magunkat. Nagyon jokedvuen indult a nap. Jo egy ora jatszas utan indultunk el Werfen fele.


Valoban, kb. 1 ora autozas utan meg is erkeztunk a kisvaroshoz. Egy rettenetsen meredek szerpentinen autoztunk fel a barlang alatt kialakitott parkoloba. Par perc seta utan vehettuk meg a belepoket es a jegyeket a lifthez. A barlang bejarata korulbelul 1500 meteren van. (legalabbis ha jol emlekszem) A liftig kb 20 percet kellett felfele setalni a hegyen, nagyon szep volt a kilatas. A liftre sajnos rajtunk kivul meg vartak "páran", igy nem volt mit tenni bealltunk a sorba. Meg szerencse, hogy egy bufe mellett, igy vehettunk magunknak 1 szendot, mert mar del lett kozben es ehesek, szomjasak voltunk. A lift par perc alatt felvitt bennunket a kovetkezo allomasra, ahonnan ujabb 20 perc seta kovetkezett a barlan bejarataig.
Itt mar csak par percet kellett varakozni, hogy egy turavezeto bekiserjen.
Ahogy beleptunk a barlangba jeges szel csapott az arcunkba. Benn persze nem volt szel, de hideg igen. A barlangban nincs vilagitas, csak kis olajlampast kap minden kb 5. turista es a vezetonel van meg egy. Ez minden vilagitas. 700 lepcsot masztunk meg felfele es persze ugyanennyit lefele, mindezt 0 fok kornyeki homersekletben. A jeg a teli hideg szelektol fagy meg es egesz evben fagyott is marad, az utanpotlast a hegy hosapkaja biztositja. Nagyon erekes volt. Lelegzetelallito csarnokokban jartunk, oriasi jegfalakon es kozott. Epp mint Moria banyaiban :) Sotet is volt, szerencsere Orkokkal nem talalkoztunk. Szerintem tobb, mint egy orat tartott a tura mire ismet kiertunk. Kinn egy kicsit jobb ido fogadott bennunket, de a kabatot nem kellett levetni. Voltak akik igen lenge oltozetben jartak meg a barlangot vagy eppen setaltak felfele. Hat oket nem irigyeltuk, de nem is ertettuk, hogyan lehet eljonni a hegyekbe turazni kis "balett cipoben"... A nagy tura utan ittunk egy kavet es ettunk egy retest. Igazan megerdemeltuk :) az etterem terasza tele volt fekete madarakkal, mi csokara tippelunk, akik igen pofatlanul keregettek kajat. A mellettunk levo asztalnal a fiatalok soret fel is dontottek. Ismet a libegovel mentunk le, de most nem kellett olyan sokat varni.


Visszaautoztunk Zell am See-be. Az uton a csajok aludtak kicsit. :) Bevasaroltunk a holnapi turahoz nemi kajat aztan bementunk a varosba vacsizni. Jol eluldogeltunk az etteremben, aztan setaltunk kicsit, utana irany a hegy, vissza a szobankba. 
A Bogi mar elaludt, nem kellett hozza 5 perc sem. :) Jol elfaradtunk mind.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése