2010. augusztus 9., hétfő

A Hohenschangau-i Neuschwanstein kastely

Szombat, 07. 08. 2010.
Ma ismet esos reggelre ebredtunk a valtozatossag kedveert. Miutan megreggeliztunk kicsit megkesve, mivel elaludtunk, elindultunk Hohenschwangau-ba megnezni Bolond Lajos, Neuschwanstein nevu varat.
Az ut ~250 km, nekunk megis 4,5 oraba tellet. Eleinte esett, aztan kesobb szerencsere mar nem. Viszont, ahogy a hago fele kozeledtunk oriasi dugo alakult ki. Neha alltunk vagy lepesben haladtunk, aztan egyszer csak megindultunk es 60-80-al mentunk. Nem nagyon ertettuk az okat ennek a nagy ingadozasnak. Mindenesetre mar nagyon untuk, tetozesul egy alagut elott is alltunk vagy negyed orat. Vegulis a tervezett 11 helyett fel 1-re ertunk oda. Az Attilaek mar ott voltak es szerencsere bealltak jegyet venni. Szegenyek 1,5 orat alltak sorban es igy is csak a 17:25-os turnusba kaptunk jegyet! A varat csak kiserettel lehet latogatni. A belepo 9 €-ba kerul, gyerekeknek ingyen van, de jegyet nekik is kell kerni. Rengeteg ember volt, 4 oriasi parkolo van, ami szinte csurig van autokkal. Szerencsere azert talaltunk helyet. A parkolo nem kerult tul sokba, 5 €-ba kerult fel 1-tol negyed 8-ig.

Miutan megkaptuk a jegyeket felsetaltunk a varhoz (lehet menni busszal, lovaskocsival is), ugy 20 perc kenyelmes seta volt. Kozben a Bogi kapott egy csokis perecet, ami a varakozason felul, tenyleg jo volt csokis es barack lekvaros belul. A varba nem mentunk be azonnal, hanem elindultunk megnezni a Mariabrucke-t, ahonnan csodalatos kilatas nyilik a varra es a kornyekre. A hid alatt vizeses zudul a melybe. A hidon atmenve felmasztunk egy sziklarra, ahonnan meg jobb volt a kilatas es persze kevesebben vannak : )
Setalva indultunk visszafele, aztan rovid idore kulonvaltunk, mi lemasztunk a vizeses aljaba az Attilaek pedig visszaindultak a var fele. A vizeses latvanya lentrol is nagyon szep, itt sokan pihentek, koveket dobaltak a vizbe, fenykepezkedtek. Lassan mi is visszafele indultunk, mivel megbeszeltuk, hogy 1 ora mulva talalkozunk a var elott. Mivel kicsit hamarabb ertunk fel, bementunk a varudvarra, innen indulnak a varturak. Az udvar kicsi es nagyon sok ember gyulik itt ossze, sokmindent nem lehet latni.
Attilaek beultek a var alatti etterembe, igy kesobb mi is arrafele vettuk az iranyt. A Bogi kapott egy fagyit, 2 gombocot kertunk. 3 € volt, de ket akkora gombocot kaptunk, hogy alig fert a tolcserre. Mint kiderult az etterem szemelyzetenek nagy resze magyar volt :) A kaja Attilaek szerint nem volt tul draga. Agi kert egy kavet, ami tulajdonkeppen 2 adag volt, de meg is kertek az arat, 4.40 € volt. Igy vegulis mindketten ittunk kv-t.

Vegre 5 ora lett es elindultunk fel a varba, hogy a tura indulasaig hatra levo idot mar a varudvaron toltsuk el. Most mar talan nem volt akkora a tomeg. Sokan jottek meg ilyenkor is, hogy hol kell jegyet venni, de a penztar 4 korul zar, bar amennyien jegyre vartak lenn, szerintem mar 3-kor sem lehetett volna jegyet venni.
Vegre eljott a mi turank indulasa. Sajnos, egy nepes olasz csoport, rengeteg gyerekkel is ebbe a turaba sorolodott be. Oriasi hangzavart es tulekedest okoztak. Igazi idegen vezetes nem volt, hanem kaptunk egy kis keszuleket, ami elmondta a tudnivalokat a kastelyrol magyarul is. Anyanak valahogy atallitodott kinaira :) de aztan ez a kis problema is megoldodott. Hat, nem semmi ez a kastely….! Lajos a kozepkori varak es legendak ihletesere maga tervezte meg a kastelyt es annak szinte minden szobajat. Megneztuk a trontermet, a kiraly haloszobat, dolgozo szobat stb. egyik szebb volt mint a masik. Boginak nagyon tetszettek a freskok mintajara keszult fali kepek, amik regi german legendakat meseltek el. Lattunk belso, mesterseges barlangot es elektromos inas-hivo rendszert is ….. Az epulet az akkori kor minden technikai vivmanyaval fel volt szerelve (19. sz.). Sajnos a tervek ellenere a furdoszobat nem lathattuk, pedig az nagyon erdekes lehetett. Lajos tenyleg bolond volt, mert mindig mas lovagnak kepzelte magat, egy alom vilagban elt. Elete vegen le is tartoztattak, mert nem talaltak alkalmasnak az orszag vezetesere, masnap halva talaltak a szomszedos toban… Azota sem derult ki, hogy mi is tortenhetett…ujabb legenda szuletett...
Mindenesetre maga a kasely egy valodi tundervilag, nem csoda, hogy a Disney filmekben is visszakoszon….
Az ut a szallasra visszafele mar siman ment, nem volt nagy forgalom, jol haladtunk. Megalltunk egy benzinkutnal vacsorazni es meg egy kicsit jatszotereztunk is. Bogi rogton elaludt ahogy ezutan elindultunk. Volt vagy negyed 12, mire visszaertunk.

Bogi , anya, apa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése